maandag 24 september 2007

Update

Hey mensen, hier een update van de afgelopen 10 dagen. Ik heb niet zo heel veel spannends gedaan, het is toch vooral leren en studeren hier. Wel is het hier nog steeds stralend zomerweer, elke dag ongeveer 26 graden! Dus ik heb niets te klagen. Maar goed, hier zijn de hoogtepunten:
Etentje bij mij thuis
Dinsdag kwamen Sophie en Nadia bij mij te eten, ter ere van het feit dat mijn roommate 10 dagen niet aanwezig was en we dus niemand zouden storen. Dus wij aan de pasta (heel lekker), australische wijn (ging wel) en tiramisu (fantastisch). Dit was de eerste keer dat ik traditionele tiramisu maakte (en niet met mango's), dus ik wist niet zeker of het zou lukken, maar het resultaat viel gelukkig in de smaak. Wel duurde het even voordat ik lange vingers (hier ladyfingers genoemd), had gevonden...
Central Park
Vrijdag ben ik naar Central Park geweest, in eerste instantie om een wandeling uit mijn 50-wandelingen-kaartenbak te doen, maar ik was te suf en te moe, dus heb mezelf neergelegd en ben een boek gaan lezen. Toch nog wel wat leuke dingen gezien hoor (zie de foto's hieronder).
Tropfest
Gisteren ben ik naar Tropfest geweest, een Australisch filmfestival voor korte films. Het was echt super. Eerst een picknick in het parkje (het was op het terein van het World Financial Center) en daarna een hele hoop stoelen ingepikt (voor de mensen die nog moesten komen). We zaten aan het water, en het was fantastisch weer (in tegenstelling tot de dag daarvoor, toen het water met bakken uit de hemel viel). De films waren erg leuk (nou ja, sommige waren absoluut niet te begrijpen) en het was er erg gezellig. Robert de Niro zat in het publiek, Famke Jansen deed een gedeelte van de prijsuitreiking en in de jury zaten ook bekende regisseurs en acteurs (waarvan ik sommige eigenlijk niet herkende, dus zo bekend waren die nou ook weer niet). Anyway, het was zeker het perfecte uitje voor een zondag.

Voordat de foto's komen, even een algemene mededeling voor de mensen die denken dat ik vroeg mijn bed uit moet om de schoolbus te zien: om een uur of vier gaat die bus ook weer terug hoor, dus ik blijf lekker liggen!!!


De pasta
De tiramisu
Aan tafel, check mijn super wijnglazen!
De beroemde brug in Central Park, die in heel veel film zit (jammer dat ze de walkant aan het herstellen zijn, dat blauw maakt het toch iets minder mooi)
Turtle pond (Central Park), waar echte schilpadden in wonen (ik dacht dat het beeldjes waren, ze zaten op deze stenen, maar sprongen van schrik allemaal het water in toen ik aankwam wandelen)
Brug in Central Park, lijkt me behoorlijk creepy in het donker
Picknicken, op de foto Sophie, Paulina (of whatever) en Nadia
Wederom een picknick foto, alleen neemt wat-is-haar-naam nu de foto
Aan het water film kijken (op de foto is het nog rustig, de rijen voor ons waren gereserveerd)
Het World Financial Centre is gewoon heel mooi
Sophie en (moeilijke naam), een vriendin van Sophie die op bezoek was

donderdag 13 september 2007

Een maand in New York

Vandaag ben ik precies een maand in New York. En is mijn derde week les bijna voorbij, maar het lezen nog niet! Ik denk niet dat ik het ooit zo druk heb gehad buiten tentamentijd om! Mijn dagelijkse ritme: opstaan, lezen, outline maken, les volgen en aantekeningen maken, lezen, eten, lezen, slapen. Misschien dat de foto's van de vorige post een wat andere impressie hebben gegeven, maar ik heb het druk! Maar dat had ik kunnen verwachten, ik volg nu natuurlijk wel lessen aan NYU! Een mens heeft echter ook ontspanning nodig, dus vandaag (ik had vrij vanwege Rosh Hashana, joodse feestdag) besloot ik naar het Museum of the American Indian te gaan. Het museum was heel interessant, maar na een tijdje een beetje eentonig (dan ken je de rituele maskers wel). Evengoed een aanrader voor de mensen die komen (want gratis, dus als je het na vijf minuten gezien hebt is dat helemaal niet erg + het is naast Battery Park, waar de boot vertrekt naar de Statue of Liberty).
Andere updates:
  • Ik heb vandaag mijn eerste cadeautje gekocht voor Henk en als ik eenmaal weet of Henk vrouwelijk of mannelijk is weet ik nog veel meer om te kopen!
  • Mijn roommate is voor 10 dagen naar Californië voor solicitaties, dus ik heb het appartement voor mezelf.
  • Ik ben druk bezig een schema op te stellen voor Médard, dus kom vol energie!
  • Ik vraag me erg af of je kussens in het vliegtuig mee mag nemen náást je handbagage (aangezien die niet bovenin dat rek gaan), weet iemand het antwoord?
  • Ik mis mijn schoenen.
  • Ik heb mousse van Herbal Essences en mijn haar ruikt nu heel lekker.
  • Ik heb mijn eerste vraag in de les beantwoord met één van de meest domme antwoorden in de geschiedenis van de mensheid. Ik heb mezelf nog niet helemaal uit de grond kunnen trekken, maar ben er mee bezig.
  • Ik moest vanavond zowaar een vestje aan naar buiten, wordt het herfst?
Nu een update in foto's:
Ik in Battery Park, genietend van het zonnetje
De laarzen van een brandweerman omgekomen op 11 september
Op de memorial afgelopen dinsdag zijn rondom het monument vlaggen geplaatst, één vlag voor elke dienstverlener (brandweer, politie etc.) die is omgekomen

De fontein in Bowling Green, met op de achtergrond het Alexander Hamilton U.S. Custom House, waar het museum gevestigd is
Een van de beelden voor het gebouw
De grote zaal, vlak na de ingang. Op het plafond staat de geschiedenis van de Amerikaanse /New Yorkse scheepvaart afgebeeld en schilderijen van mensen die daarvoor van belang zijn geweest
Zoals meneer Hudson (drie maal raden naar wie de rivier vernoemd is)
Voor de vegetariërs en dierenliefhebbers: dit zijn héél duidelijk dode dieren, zelfs de klauwtjes zaten er nog aan!

En nu een bonus, omdat ik nu precies een maand hier ben: foto's gemaakt speciaal voor jullie!!!
  • Voor Femke en Jeroen:
Was dit handige wiegje ook te koop bij de Babydump?

  • Voor Anke:
"Free Willy"
  • Dieuwertje:
Ook in New York denken ze aan jou!
  • Médard
Heeft 'ie zijn carrière als Iron Man/Opperhoofd van S.H.I.E.L.D. aan de wilgen gehangen?
  • Lise en Lousa:
Spoiler voor het vierde seizoen van Grey's Anatomy: Meredith stopt in het ziekenhuis en wordt bakker!
  • Karmijn:
Ik heb hier ook een beetje Italië hoor...
  • Pepijn:
Mocht je een ernstige blessure oplopen en je voetbalcarrière op moeten geven, kan je altijd nog gaan schaken voor geld (voor je het weet ben je 10 dollar aan deze 'vriendelijke' schakers kwijt)

En Layla, wees niet bang: ik houd de schoolbus in de gaten ;-)

maandag 10 september 2007

Sunset cruise

Het was een druk weekend, die vooral bestond uit feestjes.
Donderdag
Donderdagavond is er een wekelijkse Happy Hour op het plein van een van de faculteitsgebouwen, het bier was geen succes (of om het in de woorden van Jonas te zeggen: zelf Nederlands bier smaakt nog beter dan dit).
Vrijdag
In de middag organiseerde elke studentenorganisatie een receptie/mixer om leden te trekken (bijv. de Human Rights group, of de Women in Law group) en gratis drankjes werden aangeboden, dus dat hoef je niet twee keer te zeggen tegen studenten. Om drie uur mijn eerste drankje gekregen, en om een uur of negen had ik het echt wel weer gezien. En daarnaast was er de volgende morgen vroeg al weer een bezigheid...
Zaterdag
... want Nieuw Zeeland en Australië moesten beiden een wedstrijd spelen in de Rugby World Cup, wat zich in Frankrijk afspeelt en het tijdverschil is te merken (Nieuw Zeeland begon om half acht in de ochtend). Beide teams hadden gewonnen, dus om half twaalf kon iedereen blij de kroeg weer uit. 's Avonds mijn eerste echte Amerikaanse feestje in een tuin van een kennis van Sophie, die zijn 32ste verjaardag vierde. Het was een avond vol beer-pong, een drinkspelletje, die ongelofelijk saai was om naar te kijken, maar dat is blijkbaar wat Amerikanen doen op een feestje; dat hadden we na een paar uurtjes ook wel weer gezien.
Zondag
De Sunset Cruise, georganiseerd door NYU law. We wisten niet helemaal wat we moesten verwachten, maar het was zeker de moeite waard! Het uizicht was fantastisch, het was lekker warm, beetje winderig, dat wel, maar al met al echt en hele leuke avond gehad. Na de cruise gingen we naar Hotel Gansevoort, specifieker naar de bar op de bovenste verdieping. Een fantastich uitzicht over het water en hoewel de drankjes behoorlijk duur waren (14 dollar, argh) was het echt de moeite waard. Om elf uur waren de meeste mensen al doodop/stomdronken (aangezien de cruise al om 6 uur begon) en werden de taxi's aangehouden om ons naar huis te brengen.
Nu maandagochtend, ga ik bijkomen van het weekend, voorbereiden voor mijn vakken deze week, mijn boodschapjes doen, en gaat mijn vijfde week alweer in!
Behoeft geen verdere introductie, lijkt me.
Andere kant, ander tijdstip.
Ellis Island, het eiland waar de immigranten aankwamen.
Chelsea, een wijk in Manhattan, vlak na vertrek.
Het puntje van Manhattan.
Nogmaals, nu met andere boot op de voorgrond.
Jonas en Sophie staan trotseren de wind.
Anneleen en ik in het weinig charmante licht van de flits
De niet zichtbare Brooklyn Bridge
Sophie en Nadia in de bar van het hotel

maandag 3 september 2007

'because you had a bad day...'

Dit was een van de nummers die vandaag in het Yankee stadium werden gedraaid. Wat een toepasselijk nummer, zowel voor mij als voor de Yankees...
De dag begon redelijk, zoals elke andere dag, tot het moment dat mijn kleine teen ruzie zocht met mijn grote, houten bureau. Mijn teen verloor, en dat voelde ik de hele dag. Net op de dag dat ik helemaal naar the Bronx 'moest', voor de Yankees wedstrijd. Evengoed gegaan natuurlijk. We zaten behoorlijk hoog, maar hadden heel goed zicht op het veld. Ze speelden tegen de Seattle Mariners en de eerste inning leek heel goed uit te pakken, de Yankees scoorden een punt, terwijl de Mariners op nul bleven staan. Het ging echter hard achteruit, dit zou hun enige punt blijven, terwijl de Mariners er nog zeven zouden maken. Een beetje demoraliserend voor het team en de fans als je bedenkt dat de Mariners hun laatste tien wedstrijden hebben verloren. Na twee en een half uur gekeken te hebben naar een zielig hoopje honkballers, die niet langs het eerste honk konden komen, hadden we het gehad (dit was de zevende inning). Wij waren niet de enige met dit idee, ik had het gevoel dat het halve stadion leegstroomde. En hoewel ze nog twee wedstrijden tegen de Mariners moeten spelen, en het dus nog niet compleet verloren is (ook al hebben ze er ook al twee verloren), hebben de New York Yankees een slechte eerste indruk op ons achter gelaten...
Andere dingen die ik heb geleerd van dit honkbal avontuur:
  • Het is niet erg spannend, het duurt heel lang en het is vooral veel wachten tot het andere team weer in het veld staat of voor een pitcher eindelijk de bal gooit.
  • Het enige wat geroepen wordt is 'boe', geen scheldpartijen, geen rottige opmerkingen naar de scheidsrechters, kleine kinderen zijn dus welkom.
  • Heel veel ballen belanden in het publiek.
  • Om te tijd te doden zijn er via de grote schermen veel spelletjes met iemand uit het publiek en aankondigingen van verjaardagen, trouwdagen en huwelijksaanzoeken.
  • Hoewel het een nationale wedstrijd was, werd het volkslied toch gespeeld (zoals bij elke wedstrijd hier) en halverwege kwam de meezing-versie van 'God bless America', wat luidkeels meegezongen werd. Tikkeltje nationalistisch, als je het mij vraagt.
  • Hotdogs in het stadion = voor mij nooit meer, zes uur later had ik er nog last van.

Sanne in het stadion
Heel veel Amerikanen bij elkaar
Veel eten te koop op de trappen
Een batter van de Seattle Mariners
De populairste pitchers van de Yankees
Mijn ietwat opgezwollen en erg pijnlijke teen

zaterdag 1 september 2007

Even centraal in Central Park

Mijn eerste week is over! Het was niet zomaar wat, de studenten hier willen graag hun kennis laten zien/horen. Een beetje geïntimideerd, maar ook zeker gemotiveerd begonnen aan het weekend. Eerst naar de wekelijkse 'happy hour' van de law school, waar dit keer gratis bier en pizza aanwezig was om het eind van de eerste week te vieren. En net als in Nederland hoef je tegen studenten maar één keer het woord gratis te zeggen en het loopt storm. Ik als Nederlander was natuurlijk op tijd, samen met Yvette (uit Nieuw-Zeeland) en Sophie, en dat was maar goed ook; de pizza ging er rap door heen. Daarna naar de film: The Simpsons. Verbazend genoeg een erg grapige film, al moet ik wennen aan de Amerikanen en hun gelach (luid, erg aanwezig en beginnen al als de titel van de film in beeld komt). Als afsluiter van de vrijdag een ijsje gehaald die echt fantastisch smaakte.
Zaterdag, vandaag, zou onze studiedag worden. Het is hier prachtig weer, dus waar beter te studeren dan in Central Park. Broodjes ingepakt, boeken en schriften mee, op naar een ochtend studeren. Uiteraard is het idee van studeren in een park altijd een stuk makkelijker dan de realiteit. Ik werd afgeleid door alles (vooral door de eekhoorn die ons bleef 'lastigvallen'). Dus weinig van mijn werk daadwerkelijk gedaan, maar even goed een hele leuke ochtend en middag gehad. Uiteraard heb ik ook weer een hoop foto'tjes gemaakt:
Bronzen beeld van General Sherman, uit de Civil War periode.
Paard en wagen, waarvan er meer dan genoeg rondrijden in het park.
Huisje zonder duidelijk doel
The Pond, een van de meren
The sheap meddow, waar, zoals de naam doet vermoeden, tot 1934 schapen graasden. De schapen zijn in dat jaar verhuisd naar een ander gedeelte van de staat New York, omdat men bang was dat de verarmde bewoners (vanwege de Depressie) van de stad de schapen zouden opeten
Een artist impression van Sanne in the Park
En van bovenaf gezien
Het eekhoorntje dat ons lastig bleef vallen
"Does Barry Manilow know that you raid his wardrobe?"