woensdag 29 augustus 2007

Begin van het semester

Vandaag heb ik mijn eerste les. Maar voor dat de lessen begonnen werden we doodgegooid met recepties, speeches en gratis eten. En een wandeltoch door de Village, wat eigenlijk een wandeltoch rond Washington Square Park was. Daar wat interessante dingen opgestoken, zoals het feit dat het vroeger een begraafplaats was voor arme mensen, en dat er waarschijnlijk nog een hoop lijken in de grond liggen. Dat het een plek was waar mensen werden opgehangen. Allemaal leuk om te weten als je de volgende dag een plekje in het gras zoekt om je lunch op te eten.
De vele recepties werden vervelend, na de zoveelste keer jezelf voorstellen en vertellen uit welk land je komt, heb je het wel gehad. Het etentje dat werd gegeven voor de studenten die hier voor het eerst zijn (eerstejaars en buitenlandse studenten dus), was ook niet al te fantastisch. De muziek stond te hard, het eten was niet fantastisch en om negen uur was de zaal grotendeels al leeggestroomd. Toen het restje er om tien uur uit werd geveegd (als er staat tot tien uur, dan bedoelen ze hier ook tot tien uur en geen minuut langer), besloten we nog ergens anders naar toe te gaan. Natuurlijk weer onenigheid over wat de bestemming zou worden en de groep werd in drieën gesplitst. Uiteindelijk ben ik in een café beland waar het heel gezellig was, en waar ook nog beroemdheden rondhangen (Ross uit Friends bijvoorbeeld), toch nog een geslaagde avond.
Maar het leven is allemaal zoveel makkelijker als er foto's zijn, dus hier weer een overzichtje van waar ik ben geweest en wat ik heb gezien:
Uitzicht vanuit D'Agostino (het gebouw waar Sophie woont)
Nog meer uitzicht.
En de Empire State Building
Er is hier volop keuze uit kranten.
Jonas en Sophie bij the Big Apple Dinner Bash (het etentje voor de studenten).
Anneleen had het naar haar zin...
Stefan en WatIsHaarNaamOokAlWeer?
Nadia in het café
De barmannen van het café wilden graag een foto van henzelf maken.
Sophie en Anneleen in de taxi terug naar huis.
En wij alledrie in de taxi.

zaterdag 25 augustus 2007

Eten met mijn handen

Hier komen wederom een paar nuttige tips voor mensen die behoefte hebben om naar New York te gaan.
Les 1: Winkelen op Fifth Avenue is geen moer aan. De winkels staan ver van elkaar af, het is er ontzettend druk, de meeste winkels hebben of afschuwelijke dingen in de verkoop of zijn duur (of beide) en de meeste winkels zijn ook allemaal te vinden in Soho en Greenwich Village.
Les 2: Niets in dit land bevat transvetten (als je de verpakkingen en beschrijvingen van voedsel mag geloven). Suiker en calorieën zitten er trouwens ook niet in.
Les 3 (ook nuttig voor reizen naar Ethiopië): In een Ethiopisch restaurant krijg je grote schaal voor je, waar een groot, plat brood op ligt, die belegd is met verschillende sauze, vlees en groenten. Iedere gast aan tafel krijgt zo'n zelfde stuk brood, waar je een stukje van af scheurd en dit gebruikt om een stuk vlees/groenten/saus mee te pakken. En het smaakt allemaal enorm goed! Er is dus geen bestek aanwezig, eten met handen verplicht!
Les 4 en de meest belangrijke: De Nutella is te vinden bij de kassa van de Morton Williams Supermarkt op de hoek van Bleecker Str en La Guardia (scheelt zoeken!)

Foto's:
Nadia en Anneleen demonstreren hoe men moet eten in een Ethiopisch restaurant.
Niet naar binnen geweest, maar dat gaat nog gebeuren!
De openbare bibliotheek van New York, daar kan de bibliotheek van De Goorn nog wat van leren!
Breakfast at ...
Donald Trump laat graag zien dat hij rijk is ...
... op een heel decadente manier (dit is een enorme waterval)

woensdag 22 augustus 2007

De kamer van Bertus

Hier dan eindelijk wat foto's van Bertus' kamer. Ook nog even wat andere informatie. Ik wordt helemaal gillend gek van de Amerikanen en hun 'how are you?'. De meest ongemeende zin in dit land. Een voorbeeld: Ik kom een winkel binnen, de vrouw achter de kassa zegt 'hi, how are you?' zonder op te kijken. Nog een voorbeeld: Ik kom mijn roommate tegen op straat, ze zegt Hi, ik zeg Hi en zij; 'How are you?' En dit alles zonder te stoppen met lopen, dus voor ik antwoord kan geven is ze al te ver.
De kunst is om de vraag volledig te negeren, dat heb ik nog niet helemaal onder de knie. Waar we in Nederland antwoorden (en andere delen van de wereld, volgens de andere internationale studenten), ook al zeggen we vaak uit gewoonte 'goed' ook al gaat het beroerd, wachten ze hier niet eens op een antwoord. Het is gewoon iets wat uit hun mond komt zonder dat ze het door hebben lijkt wel.
Okay, mijn frustraties geuit. Nu de kamer:

De kamer vanaf het raam gezien.
Bertus aan het chillen op het bed.
Deze kast doet dienst als nachtkastje en een poster van Gaugain.
Het leeshoekje, de kussen is bedrukt met Boeddha's.
Klimt
Bureau. Spreekt voor zich.
Alle kaarten en foto's die zijn meegegeven, send more!
Zoek de Nederlandse klompjes. Deze lamp is, net als de lamp in mijn leeshoekje en de staande lamp die niet zichtbaar is, uit de achter gelaten spullen gevist (van studenten van vorig jaar) en de kaarten zijn ook schilderijtjes (alles uit het Museum voor Moderne Kunst)
De keuken, met een verse afwas. Deze keuken is er van de zomer pas ingezet, dus helemaal nieuw.
De koelkast, met klompje. En op het aanrecht staan kauwvitamines.
Eettafel, nog niet gebruikt.
Bad/douche en extreem laag toilet.
De wastafel.

Als klap op de vuurpijl: een video in slechte kwaliteit en waarschijnlijk slecht verstaanbaar, but that's youtube en mijn digicamera.



Nu kan iedereen weer rustig slapen, geen twijfels meer over de kamer...

zondag 19 augustus 2007

De suggestie van het rode licht


Na bijna een week in de USA (meer specifiek New York) te zijn is het tijd voor een opsomming va dingen die we geleerd hebben en zo onze ervaringen voor toekomstige reizigers te delen:
  • Rood is slechts een suggestie, voor zowel wandelaars als automobilisten. Je kunt stoppen, je kunt ook een bordje om je nek hangen met 'ik ben toerist', dat is net zo duidelijk.
  • De btw wordt pas bij de kassa toegevoegd, wat je denkt te moeten betalen en wat je moet betalen kan dus verschillen.
  • Als je iemand geen fooi geeft, ontneem je hem vaak van zijn inkomsten, wat ze je niet in dank afnemen.
  • Loop snel, het leven heeft haast.
  • Er zijn uitzonderingen op de eenrichtingsverkeer-regel: links en rechts kijken blijft een vereiste.
  • a4 formaat is geen universeel vastgestelde maat.
  • Men lijkt hier inderdaad niet te slapen.
  • Als de deur in het slot valt is 'ie dicht, en kan je dus niet meer bij de sleutel aan de andere kant. Dit geld ook voor de slaapkamer!
Nog meer dingen die we geleerd hebben:
  • Eten met stokjes
  • Sleutel in de hand houden
  • Een straat oversteken alsof je onsterfelijk bent

zaterdag 18 augustus 2007

Zaterdag wandeldag


Iedereen die zegt dat je in New York niet zomaar ergens naar toe kan lopen heeft duidelijk nog niet in mijn teenslippers gestaan. Alles is te lopen, het duurt alleen soms wat langer... Vandaag ben ik naar Chinatown gewandeld. Om samen te vatten: druk! Daar Five Points bekeken, maar daar is niets historisch te vinden. Daarna ben ik naar Battery park gegaan, het onderste puntje van Manhattan. De rij voor de ferry's naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld was ongeveer een kilometer land (zonder overdrijven) dus ik kom wel een keertje terug in de ochtend. Battery park is een herdenkingspark, waaronder voor 11 september en de Korea oorlog (waar wij ook aan mee deden, volgens het monument), maar ook twee eerbetonen aan Nederland! Hoewel de vlag niet helemaal Nederlands was (maar het gaat om het idee, zullen we maar zeggen). Toen moest ik nog terug naar de Village, dus heb ik een andere route gezocht en kwam ik toevallig langs Ground Zero. Hier geen foto's gemaakt, behalve van de man die de wacht houdt bij het monument voor de brandweermannen. Ik vind het niet echt iets waar je een foto van wilt hebben. Als laatste stop naar de begraafplaats van Saint Pauls Chapel. Daarna terug gewandeld naar huis, over Broadway. Hier een overzichtje in foto's:Een stukje Chinatown

De wachthoudende brandweermanDe begraafplaats van Saint Pauls Chapel, met echt hele oude graven. Op de achtergrond zie je trouwens wel Ground Zero, wat gewoon een uit de kluiten gewassen bouwplaats is
Behoeft geen verdere uitleg
Monument voor alle zeelieden die ooit zijn verdronken op zee
Het beeld wat altijd bij Twin Towers stond en nu beschadigd in het Battery Park dienst doet als monument voor elf september
Het Nederland monument
Toch leuk, iets Nederlands zien in New York
Een niet heel duidelijke foto, maar hier is een kaart gegraveerd
Nu een foto voor Emma: hier werkt Dan (okay, Dan werkt in de Strand in the village, vlak bij mij, maar het is van dezelfde keten!)
Ik denk niet dat de automobilisten in New York deze borden ooit hebben opgemerkt

Five Points
Five Points

Five Points

Brandweerkazerne van ChinatownRadio City Music Hall, waar we gisteren langs liepen op weg naar MoMa (Museum of Modern Art), waar we eigenlijk alleen posters hebben gekocht, in plaats van schilderijen bekijken.Rockefeller Center (ook gisteren)